Peuterhof "Windekind"

Ontdek de wereld bij Peuterhof Windekind
In de peuterleeftijd zetten kinderen hun eerste stapjes op weg naar zelfstandigheid. Zij worden nieuwsgierig naar de wereld om hen heen en naar leeftijdgenootjes om mee te spelen. Voor de peuter valt er dan veel te ontdekken. Peuterhof Windekind biedt de 2- en 3- jarige, als aanvulling op de gezinssituatie, een veilige omgeving om de wereld te leren kennen. Peuters zijn hier elke ochtend welkom en worden door antroposofisch geschoolde pedagogisch medewerkers begeleid bij hun stapjes naar zelfstandigheid.

Een ochtend bij Peuterhof Windekind; een verrijking voor je kind
In de ochtendkring zingen we samen met papa of mama en begroeten we elkaar. Iedere peuter wordt gezien, gehoord en warm ontvangen. Hierna is er ruimte voor gezamenlijke spelletjes en vrij spelen. In het vrije spel ontwikkelt de peuter zich sociaal en emotioneel. Niet alleen verwerkt hij hierin al zijn belevenissen, hij oefent zo ook het omgaan met anderen en de wereld. Wij begeleiden waar nodig.

Door het aanbieden van allerlei activiteiten spreken wij de voor de peuter belangrijke zintuigen tastzin, levenszin, bewegingszin en evenwichtszin aan. Zo schilderen en knutselen we bijvoorbeeld of kneden het deeg voor ons zelfgebakken brood.

We stimuleren de zelfredzaamheid en zelfstandigheid. De peuters beleven plezier aan de vele liedjes, handspelletjes, verhalen en tafelspelen, wat tegelijk de taalontwikkeling ondersteunt.

Leven met de natuur en het ritme van de seizoenen is bij ons belangrijk. We zaaien, planten en bewonderen met de kinderen al wat leeft in onze peutertuin. En natuurlijk spelen we vrijwel elke ochtend buiten.

Onze speelruimte en speelgoed
Onze speelruimte is omhullend en huiselijk. Dit wekt vertrouwen en biedt geborgenheid. De ruimte geeft de peuter de gelegenheid om al spelend allerlei bezigheden na te bootsen, wat belangrijk is in deze ontwikkelingsfase. Het speelgoed is gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, wol, katoen en bijenwas, die een positieve invloed hebben op de ontwikkeling van de zintuigen. Ook is het speelgoed zo min mogelijk voorgevormd, zodat het de fantasie prikkelt en de creativiteit stimuleert.

Het ritme van de dag en van het jaar
Ritme en herhaling geeft de peuter een gevoel van veiligheid en vertrouwen. Het ondersteunt om thuis te raken in zijn lichaam, en om veerkracht te ontwikkelen. Een ochtend spelen bij Peuterhof Windekind volgt dan ook een ritme van spelen en rustmomenten als de (biologische) fruitmaaltijd, in de kring liedjes zingen of naar een verhaal luisteren.
Op het ritme van de mooie jaarfeesten laten wij ons meenemen door het jaar en ervaren zo dat ieder seizoen en ieder feest een eigen unieke waarde heeft. Meerdere jaarfeesten vieren wij samen met de ouders.

Antroposofische basis
We werken vanuit het antroposofisch mensbeeld. We gaan uit van de eigenheid van ieder kind: wie ben jij en wat heb jij van ons nodig om je te kunnen ontwikkelen?
Wij kiezen ons pedagogisch handelen bewust en werken vanuit aandacht, met een liefdevolle en warme benadering. Het jonge kind leert de wereld kennen door nabootsing en wij leven dan ook waarden als respect, eerbied en dankbaarheid voor, zowel in relatie tot mensen, dieren, planten als de dingen om ons heen. We bouwen met ieder kind een band op, zodat het zich veilig en vertrouwd voelt en zo zich optimaal kan ontwikkelen.
Wij volgen de ontwikkeling van ieder kind goed en bespreken deze rond de 3de en 4de verjaardag in een gesprek met de ouders. Maar uiteraard kunnen vragen over pedagogie en opvoeding te allen tijde gesteld worden.

Altijd welkom
Wil je met je kind de sfeer proeven en ons bijzondere speelgoed proberen? Kom gerust een kijkje nemen in een proefuurtje. Peuterhof Windekind is dagelijks geopend van 8.35 tot 11.50 uur. Voor een afspraak met een van de pedagogisch medewerkers Erica Van Landeghem en Barbara Nietzman, kun je 's morgens bellen op 035 6938308. Op skbnm.nl of bij onze planner, di/wo/do 035 6970075, kun je terecht voor informatie over plaatsing en inschrijving.